Landracesvin

 

Oprindelse:
Vildtsvinet var i bondestenalderen udbredt over det meste af Europa og det sydlige Asien.
De første tæmninger kan sagtens være foregået i Europa. Meget tyder dog på, at tamsvinet
har dets oprindelse i Den nære Orient. Man har fundet knogler i fund fra bondestenalderen i Danmark.

Udseende:
Det Sortbrogede Landracesvin er forholdsvis langt og har et godt spæklag. På en farveskala
kan det være fra sort til næsten hvidt. Mange af svinene har "halstitter", som er et par brusklapper
på halsens underside. Disse halstitter finder man også på billeder af middelaldergrise.

Anvendelse:
Man har anvendt kødet til eget forbrug og til salg.

Historie:
Svinet har altid været et udbredt husdyr i Danmark, dog mest i de østlige egne, hvor svinene
gik på olden i skovene. Omkring 1800-tallet blev svinet en vigtig eksportartikel til England,
og man begyndte et stort avlsarbejde for at skabe "baconsvinet". Man krydsede med
Yorkshiresvin og udviklede Dansk Landracesvin, som var hvid i huden. Nogle avlere foretrak
at avle på en sortbroget udgave, indkrydset med Glochester Old Spot, idet den var mere
roboust og havde gode moderegenskaber. Krydsede man en sortbroget so med en hvi orne,
fik man altid hvidt afkom. Dette var en fordel, der blev trukket i afregningen fra slagteriet for
kulørte svin. Det Sortbrogede Svin er i dag på listen over bevaringsværdige danske husdyrracer.