Jul på Hjerl Hede

Udstilling

18.-19. december 2021

Julen igennem tiderne

Den fattige jul, den fine jul - Vores julehistorier

I museets mange huse og gårde, de mange hjem, har vi gjort juleklar som man gjorde den gang tipoldemor levede. Kig ind og se de 9 juleudstillinger fra de forskellige tider.

Julestuer og julelege
Hver anden eller tredje aften og nat i hele juletiden holdt man julestuer. Julestuer var legegilder, hvor man sang, dansede, spillede små komedier og drak det gode juleøl. De fleste af legene var almindelige sang- og selskabslege som fx blindebuk, mens andre var særlige julelege som Julebispen og Julebukken. Det var de voksne og ikke børnene, der legede. Særligt de ugifte karle førte an – legene gav nemlig mange muligheder for at komme tæt på det modsatte køn. Myndighederne forbyder i flere gange julestuerne, men på landet fortsætter de til ind i 1800-tallet. Selvom legene spillede en større rolle end maden i julestuerne, skulle man dog beværte hinanden godt. På bordet er julegodterne derfor stillet frem: æbleskiver og pebernødder. De stod på bordet døgnet rundt i julen og sikrede, at ingen bar julen ud.

Den fattige vestjyske jul
Efterhånden bredte juletraditionen sig til hele landet, også til de træfattige egne. I de egne, hvor det var vanskeligt at få fat på et juletræ eller måske for dyrt, klarede man sig, som man bedst kunne.
I Vestjylland kendes skikken med at binde grønkål til en pind og derefter pynte det. Kåljuletræet er pyntet med sukkerkringler, æbler, forgyldte nødder, musetrapper og hvide lys.
Den ældste juletræspynt var spiselige ting. Heraf kommer den kendte sætning fra ”Højt fra træets grønne top”: Først skal træet vises siden skal det spises. På bordet er der dækket op til julemiddag med sulefad med flæsk og pølser, samt julekagen – et brød af sigtet mel.

Den borgerlige juletræsjul
Juletræsjulen blev skabt af borgerskabet i byerne. Skikken med juletræ stammer fra Tyskland. Hvor det kendes tilbage til 1600-tallet. Det første juletræ i Danmark blev tændt i 1811 i København, men først ind i 1900-tallet blev juletræet almindeligt udbredt. I julestuen ses det overlæssede borgerlige juletræ pyntet med jakobsstige, net af kulørt papir, juleroser, kræmmerhuse og lys i klemmeholdere. Meget juletræspynt lavede man selv af papir, men fra slutningen af 1800-tallet kunne der købes forskellige fortrykte klippeark. Særlig populær blev Alfred Jacobsens serie af Danske Billeder, der udkom i 1886. Julenissen i toppen er fra denne serie.

Køb billet