H.P. Hjerl Hansen (1870-1946) levede i en tid, hvor gamle håndværk og skikke blev overhalet af industrialiseringen. Han var dog ikke modstander af industrialiseringen, da den industrielle udvikling i høj grad var medvirkende til, at han fik skabt en betydelig formue som direktør for to af Danmarks største smørhandelsfirmaer – Esmann og Det Sibiriske Kompagni. I 1930’erne grundlagde han også Plumrose, der eksporterede konserves til det meste af verden.
H.P. Hjerl Hansen var imidlertid interesseret i at bevare de gamle håndværkstraditioner og skikke, som han så som en væsentlig del af den danske kulturarv.
I 1930 flyttede han Jyllands ældste bondegård, Vinkelgården, til Hjerl Hede. Et stykke jysk hedeområde, han havde købt 20 år tidligere. Dermed lagde han grunden til det, der i dag er Frilandsmuseet Hjerl Hede. I 2014 blev Vinkelgården dendrodateret til vinteren 1545-46 – deraf nu Jyllands ældste bondegård.
I 1931 blev det 1.200 hektar store område overdraget til Hjerl-Fonden, der i 1934 lod området frede.
Hjerl Hede havde levendegørelse på programmet fra begyndelsen. Museets store folkefest i 1932 var museumsverdenens første forsøg på at skabe liv i og omkring et frilandsmuseums gamle bygninger.
Først var det husflid og håndværk i vore tipoldeforældres landsby, som gæsterne kunne opleve ved et besøg på Hjerl Hede. Den oplevelse består stadig hver sommer i 6 uger og hvert år 3 weekender op mod jul.
Senere blev museet udvidet med andelsmejeriet, skov- og mosebrugsmuseet, landbageriet og håndværkerbygningerne, så museumsgæsterne også kunne opleve mekaniseringens tid.
Hjerl-Fonden drev frilandsmuseet frem til 1979, hvor museet blev udskilt fra fonden som et statsanerkendt kulturhistorisk specialmuseum.
At levendegøre og at bevare går hånd i hånd i de bestræbelser, museets håndværkerafdeling har gjort for at uddanne nye håndværkere inden for næsten døde fag som de gamle bødker- og karetmagerhåndværk. Det er ud fra den filosofi at den bedste måde, man kan formidle viden om de gamle håndværk på, ikke er ved blot at udstille redskaber og genstande, der vidner om hvordan, det var, men ved at uddanne nye håndværkere, der kan bringe det håndelag og den tavse viden videre, som er essensen i de gamle håndværk, og som ikke lader sig oversætte til andre medier. Håndværkene skal til stadighed udøves og de kvalitetsprodukter, som de frembringer, skal bruges enten til restaureringsopgaver eller som salg af kvalitetsprodukter til private.
At bevare kulturarven og holde fast ved traditionerne er kommet i fokus i vores tidsalder, hvor globaliseringen vender op og ned på alt det kendte. At bevare forbindelsen til vores historie er dermed mindst lige så vigtig i dag, som da Hjerl Hansen grundlagde museet på Hjerl Hede.
Du kan gå på opdagelse, betragte de gamle huse og hilse på dyrene. Der vil løbende være forskellige aktiviteter. Gratis entré under 18 år og hunde i snor.
15. - 17. oktober 2024Træd ind i en verden af folketro, hvor Mørket hersker, og magiske væsner lurer i skyggerne.
9.-15. september 2024En uges gratis entré med K7-kort: Hjerl Hede deltager i det nationale initiativ, K7 WEEK, som i hele uge 37 giver gratis entré til alle under 27 år.
29. september 2024Har du et hus med ældre vinduer, du vil renovere? Her lærer du om bevaring, kit og linoliemaling. Underviser: Christian Østergaard.
29. september 2024Drømmer du om en have, hvor udbyttet er større end indsatsen? Tag på workshop med museet gartner, Belinda Fredslund.
29. september 2024Her arbejder du med nyfældet træ og lærer at bruge kniv, skekniv og økse. Underviser: Maja Ingemann Nielsen.
12. - 20. oktober 2024Vær en del af rollespillet i efterårsferien, og dyk ned i de mange familieaktiviteter.
30. november - 1. december 2024Oplev julemagien på Hjerl Hede med levende, julepyntede hjem og det magiske julemarked - traditionen tro.
7. - 8. december 2024Oplev julemagien på Hjerl Hede med levende, julepyntede hjem og det magiske julemarked - traditionen tro.
14. - 15. december 2024Oplev julemagien på Hjerl Hede med levende, julepyntede hjem og det magiske julemarked - traditionen tro.
Se alleSøg på Hjerl Hede